Лекции по Икономика

18. Уиски и джин

Уиски. Родината на уискито е Шотландия. Това е тъмнооцветена напитка. Произвежда се от отлежал дестилат, получен от озахарени и след това ферментирали зърнени храни. Истинското уиски се получава само от ечемик. Изплзват се специални двуредни сортове, които имат по-големи зърна и съдържат повече нишесте и по-малко белтъци.
Самият процес на производство се свежда до:
накисване на ечемика (до 2 денонощия),
покълване на ечемика (10-14 денонощия) – прави се с цел натрупване на ензима амилаза, който е нужен за озахаряване на нишестето. Зародишът започва да се развива в зърното, но не се появява навън (покълването е до 2/3 от височината на зърното).
изсушаване на ечемика (обработва се с дим от горящ торф) и отстраняване на коренчетата (машинно).
смилане и озахаряване на малца (покълналия и изсушен ечемик) – малца се смесва с гореща вода и се оставя за озахаряване.
ферментация – към озахарената мъст се прибавят спиртни дрожди и под тяхно вличние образуваните захари се разграждатдо етилов алкохол и въглероден диоксид.
дестилация – ферментиралата мъст се подлага на сложна дестилация, в резултат на която се получава безцвете дестилат с алкохолно съдържание до 70o
отлежаване – при някой марки става в обгорели отвътре бъчви. Продължителността е минимум 3 години; обикновенно 5-7, а за качествените напитки – 10-12г.
купажиране (смесване) – отлежалия дестилат се смесва с омекотена вода; може да се прибави и до 1% захар. При качествените марки разреждането става с отлежал, нискоалкохолен дестилат.
Алкохолното съдър­жание е 40 - 42 об. %. При някой марки уиски малцът не се подлага на изушаване.
Освен натурално уиски се произвежда и изкуствено уиски, което няма нищо общо с истинското. Произвежда се от ректифициран спирт, омекотена вода, есенция за уиски, до 1% захар и други добавки. Качеството на напитката зависи главно от качеството на спирта.
По-разпространените у нас марки уиски са "Джони Уокър", "Балантайнс", "Блек Хорс", "Уайт Лейбъл" и др. и са внос от великобритания. По чуждестранни лицензи от вносен отлежал дестилат у нас се произвежда полунатурално уиски с мар­ките "Сънтъри Голд" (40 об. %; по японски лиценз) и "Жокей Клъб" (40 об. %; по английски лиценз).
Напоследък е усвоено и производстбото на първото българско натурално уиски "Дива коза" (40 об. %).

Джин.
Той е безцветна напитка с характерен хвойнов аро­мат и алкохолно съдържание 40 - 45 об. %, разпространена глабно в западна Европа и Сащ. Представлява дестилат, по­лучен от предварително озахарени и след това ферментира­ли каши от зърнени храни. За ароматизиране преди дестила­цията на ферментиралите каши се прибавят смлени хбойно-ви плодове, чието етерично масло преминава в дестилата.
У нас се произвежда изкуствен джин от меласов спирт и вода с добавка на малко захар, джинова есенция и хвойново етерично масло.