Лекции по Икономика

17. Коняк и ром

Коняк. Името си носи от френския град коняк, където за първи път е бил произведен още в края на xvii век. Гроздето за коняк се бере малко недозряло за да е с по-голяма киселинност. Получава се от бели вина (у нас предимно димятови), които се подла­гат на дестилация в специални дестилационни колони и полученият дестилат (с алкохолно съдържание 62-75 об. %) се оставя продължително да отлежи в дъбови бъчви.
При отлежаването дестилатът зрее и пос­тепенно се оцветява от извличаните от стените на бъчвите дъбилни вещества. Колкото по-дълго отлежава дестилатът, толкова по-качествен коняк се получава от него. След узряването, което може да трае от 3 до 12 и повече години, дестилатът се разрежда с омекотена вода, като се прибавя малко захар за омекотяване (до 1%), а понякога и карамел за дооцветяване. Не се допуска изкуствено дооцветяване (с багрила).
Прието е продължителността на отлежаването да се означава върху етикета на бутилките със звездички. Алкохолното съдържание на коняците е най-често 40-42 об. %.
Според използваните суровини коняците се делят на три гру­пи:
натурални - приготвени само от винен дестилат - "плиска" (40 об. %; 5 звездички), “поморие” (41 об. %; 5 звездички), "преслав" (42 об. %; 7 звездички), "плиска 1300" (42 об. %; луксозен - отлежал над 10 години), "плиска-ахелой" (42 об. %; луксозен)
полунатурални - от винен дестилат и ректифициран спирт - бренди “слънчев бряг” (40 об. %); бренди “мадара” (40 об. %)
изкуствени - от ректифициран спирт и вода с прибавяне на за­хар за омекотяване, конячна есенция за ароматизиране и ка­рамел за оцветяване - от бренди "златна котва" (40 об. %).
Със све­товна известност са френските коняци "курвоазие", "камю", "мартел" и др., както и гръцките коняци от серията "метакса".

Ром.
Ромът е тъмнорцветена напитка с алкохолно съдържа­ние 42-45 об. %. Произвежда се главно в латиноамериканските страни (най-качествен ром се произбежда в Ямайка). У нас се внася главно от Куба. Получава се от тръстикова меласа чрез разреждане, ферментация, дестилация и последващо отлежаване на получения дестилат в дъбови бъчви. Съзрелият и оцветен дестилат се разрежда и се бутилира.
У нас е застъпено производството на изкуствен ром чрез смесване на ректифициран спирт с вода и прибавяне на ромова есенция, малко захар и карамел. Изнася се на пазара по наименованието „ром обикновен” с алкохолно съдържание 45 об. %.